بررسي باستان‌شناسي به عنوان منبع تحقيق در ميراث کشاورزي

به گزارش ميراث آريا(chtn) عضو هيأت علمي پژوهشکده باستان شناسي، حوزه محيط پيرامون را دربرگيرنده دو بحث \"محيط طبيعي، جغرافيا، اقليم و منابع زيستي\" و \"محيط مصنوع\" حاصل تجربيات و تعاملي که انسان در محيط زيست و طبيعي خود فراهم کرده، عنوان کرد.

ناصر نوروز زاده چگيني با اشاره به وجود شواهد و مدارک عيني و تجربه پذير و همچنين شواهد پنهان و دروني در حوزه محيط پيرامون، افزود: هر دو اين شواهد و مدارک در بحث ميراث کشاورزي مورد استفاده قرار مي گيرند.

وي با بيان اينکه باستان شناسان پس از بررسي جغرافياي اقليمي و محيطي به انتخاب محوطه اي براي کاوش مي پردازند، مطالعات باستان شناسي بدست آمده از اين کاوش را مطالعه معماري، دست ساخته هاي چون اموال منقول و غير منقول، مطالعه بقاياي حيواني و گياهي، مطالعه استخوان هاي فيزيکي باقي مانده از انسان و حيوان، کار مطالعاتي DNA بر روي دندان‌هاي باقي مانده انسان و حيوان، مطالعه رژيم غذايي آنها و .. برشمرد.

چگيني اضافه کرد: تمام حوزه هاي علوم به ويژه حوزه هاي باستان گياه شناسي، مردم باسنان شناسي يا حوزه دين قوم شناسي و مطالعات انجام شده در مورد گرده شناسي مي تواند بخشي از داده ها و مدارک حوزه ميراث کشاورزي را در اختيار مان قرار دهد.

وي مباحثي چون نمونه برداري، آزمايش هاي فيزيکي و شيميايي بر رروي بقاياي بدست آمده و سنجش قدمت آثار از طريق حوزه هاي مختلف را مباحثي موثر در رهنمود کردن ما به شناسايي و فهم ميراث کشاورزي دانست.

وي با بيان اينکه در محيط هاي باستان شناسي براساس بازسازي رفتارهاي انساني، بازسازي گذشته و مواد باقي مانده از آنها دو گونه فرآورده جانوري و گياهي داريم، گفت: فراورده جانوري از خود حيوان سرچشمه مي گيرد.

وي استفاده از پشم، گوشت، شير در قالب لبنيات، پرندگان، فضولات، استفاده از روغن حيوانات در بخش صنعتي، داروهاي حيواني و.. استفاده استخوان در ساخت اشياء را بخشي از فرآورده هاي حيواني پراکنده در محيط هاي باستاني و محيط زيستي عنوان کرد.

چگيني فراوردهاي گياهي چون توليد خشکبار، داروهاي گياهي، ادويه جات، تهيه عرقيات، جمع آوري و تهيه صمغ گياه و... را بخشي از مجموعه آثاري عنوان کرد که در محيط باستان شناسي مورد مطالعه قرار مي گيرد.

به گفته اين باستان شناس؛ توليدات و اين دست ساخته ها در جهت اجراي مراحل مختلف عمليات حوزه ميراث کشاورزي چون آبياري زمين هاي کشاورزي، دامپروري، دامداري، باغداري، آماده سازي زمين تا آبياري زمين، کاشت و برداشت، توليد فرآورده هاي گياهي و حيواني، نگهداري و انبارداري نقش داشته و از مجموعه اقداماتي است که در ساخته هاي موجود در محوطه هاي باستاني و گذشته بشر مي تواند موضوعيت کار شناخت ميراث کشاورزي باشد.

وي در حوزه ميراث کشاورزي توليد سفال، ساخت ابزارهاي فلزي، سنگي و چوبي و وسايل نقل و انتقال را از جمله وسيله هاي دست ساز انسان برشمرد.

چگيني مطالعه فن آوري هاي معمول و تاريخ تحول آنها را از جمله موضوعاتي عنوان کرد که باستان شناسي مي تواند در آن به شدت دخيل باشد./119

انتهای پیام/

کد خبر 1389072739